AdSense

17 Eylül 2015 Perşembe

HALİÇ SAVAŞI ve GALATA KUŞATMASI

                                                   CENEVİZ AMBARGOSU

ortaçağın kültürel, tinsel ve düşünsel alanda mega kenti şöhretini taşıyan İstanbul,bunu eşsiz çoğrafi konumuna ve dev nüfusunada borcuydu.tabiki bu devi beslemek bu bitmek tükenmek bilmeyen ihtiyaçları karşılamak, imparatorluğun tüm kaynaklarının akıtılmasıyla mümkündü.

Şehrin iaşesi imparatorluğun her köşesinden gelen destekle ( mısır,trakya,kırım,Dobruca ) sağlanıyordu,taki şehrin kursağı olan İstanbul boğazının,Cenevizin eline geçince kadar.

1261 yılında şehri latinlerden geri alan Bizans,anlaşma gereği Cenevizlere kapütülasyon vermişti. Ceneviz kalesi denen İMROZ kalesi bu anlaşmanın bir eseridir.

Kapitülasyonlar Bizansın belini öylesine bükmüştüki galata tek başına istanbulun dört katı gümrük geliri elde ediyor,gümrük vergisi daha düşük olduğundan tüm gemiler galata limanına yanaşmayı tercih ediyordu.Buna  önlem olarak,Bizans gümrük bedellerini aşağı çekerek (%10'dan %2'ye) cenevizle rekabete girdi.1348'de Cenevizliler buna karşılık olarak haliç ve çevresindeki tüm ticari ve şavaş gemilerini ateşe verirken Bizanslılarda galatadaki tüm Ceneviz depolarını ateş yağmuruna tuttu.Darbe sırası cenevize geldi. haliçe girip burada sahile yakın olan imparatorluk sarayına bir operasyon planladılar.Gemilerin güvertesi üzerine kule inşa edip burdan surların içine girmeye kalkıştılar başaramayınca geri çekilip yarım kalan işi mancınıklarla denediler yüzer kiloluk dev taş parçalarını şehrin içine fırlatıyor kileseler,binalar taş yağmuruna tutuluyordu.





GALATA KUŞATMASI,SON ÇIRPINIŞ

Tabiki sur dışında kalan tüm Boğaziçi köyleride bu saldırıdan nasibini aldı.Kapana kısılmış Bizans, ablukayı kırmak için trakyadan şehire gemi inşası için  keresteler taşıdılar pahallı bir iş olan donanma kurma işi için vergi salındı.bir seferberlik haliyle 100 kadar tekne ve dokuz savaş gemisi inşa edildi.Surlarla çevrili olan galata hem denizden hem karadan ablukaya alınacaktı.Bu besbelli sorunu ortadan kaldıracak, kökten ve bir o kadar cesur bir hamleydi.Bir mart gününün soğuk sisli sabahı donanma kadırga limanından sessiz sedasız galata surlarına doğru haraket ettmişti.Sayıca üstün ancak gelişi güzel toparlanmış,tecrübesiz tayfalarla oluşan donanma,bir dizi taktiksel hata ile  Marmara denizini sularında kayboldu.Tayfalardan kimi kıyıya yüzüp canını kurtarırken kimi giydiği zırhın ağırlığıyla boğuluyordu.Konstantinapolis ahalisi dehşet içinde tüm donanmalarının yok oluşuna tanıklık ediyodu.Çığlıklar sabahın sesizliğini yırtarak sur duvarlarında patlıyordu.kara tarafında'da kuşatma başarısız oldu bir kaç yüz kişilik kara ordusuda kuşatmayı kaldırıp dağınık halde geri döndüler.6 mart kuşatması tam bir başarısızlık ile sona ererken,Bizans donanması tamamen yok oldu.Bu bizansın son deniz harekatıydı.

                                         Venediklilerin Haliç surlarından şehre sızma çabaları

Makrembolites (Dönem tarihçisi) "... bu başlarının üzerindeki zafer ışıltısını üfleyip söndürdü ve yüzlerine utancın,onursuzluğun lekesini sürdü"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder